Campo Imperatore

Campo Imperatore
Campo Imperatore

Vanaf “Rocca di Sotto” slingert de weg omhoog, door het oeroude beukenbos, steeds dieper het Nationaal Park de Gran Sasso in naar de Campo Imperatore. Het voelt als op weg naar het eind van de wereld en slechts sporadisch kom je een andere toerist tegen die ook op zoek is naar rust en onbezorgd genieten. Grote kans dat je onderweg moet stoppen voor een paar koeien, paarden, wilde zwijnen of een schaapherder met zijn kudde.

Klein Tibet

Na 36 kilometer slingerend bergopwaarts verschijnt als uit het niets de prachtige en imposante hoogvlakte de “Campo Imperatore”. De vlakte ligt op ongeveer tweeduizend meter hoogte, is 15 kilometer lang en 5 kilometer breed. Het ligt midden tussen het bergmassief met her en der verscholen vennetjes, heel veel wilde bloemen, kloven en oeroude pelgrims paden.Extreme weersomstandigheden hebben door de eeuwen heen de bergen omgevormd in indrukwekkende krijtwitte rotspartijen, waardoor het geheel de bijnaam “Klein Tibet” heeft.

Arrosticini

Als je vanaf de hoogvlakte richting Santo Stefano gaat, is aan het begin de culinaire stop bij de houten hut “Anna Rita” aan te raden. De bediening is voorzien van knoestige vuisten en weinig tanden, maar desondanks word je met een grote glimlach voorzien van heerlijke verse producten. Een ‘bosje’ arrosticini-spiesjes (schapenvlees), die je zelf op de barbecue buiten kunt grillen, stuk brood erbij, een stukje gerijpte pecorino (schapenkaas) en een sliert worstjes. Terwijl je geniet van deze ‘primitieve’ maaltijd met wellicht een glaasje Abruzzeze Montepulciano wijn, kan er zomaar een kudde ‘wilde’ paarden voorbij komen. Meer heeft een mens niet nodig…

Er is oneindig veel te wandelen en het gebied is al sinds ruim honderd jaar geliefd als skigebied. Het hotel “Campo Imperatore”, dat nu gesloten is, was in de tweede wereldoorlog de plek waar Mussolini in het geheim gevangen werd gehouden. Het gebied is ook te bereiken per kabelbaan, vertrekkend vanuit Fonte Cerrato.

Wandelen

Al wandelend door de middeleeuwse plaatsjes zoals Santo Stefano di Sessanio en Castel del Monte zijn door het geweldige uitzicht, oude huisjes, vele trappen, kronkelweggetjes en smalle poortjes zijn echt een bezoekje waard.
Een paar kilometer verder is Rocca Calascio met zijn kasteel ook een aanrader.

Maar wat vooral opvalt aan de Campo Imperatore, het is er muisstil. Een echte aanrader voor levensgenieters die alles even willen loslaten. Een oase aan rust en adembenemende vergezichten over de hoogvlakte, waar de tijd werkelijk heeft stil gestaan en je je alleen op de wereld waant.