Deze nog vrijwel onontdekte regio is begrensd door het ruwe berggebied van de Apenijnen en de goudgele stranden, afgewisseld met enorme rotsen en kleine baaien aan de Adriatische kust. In Abruzzo vind je nog eeuwenoude dorpjes, zoals Santo Stefano di Sessanio en Castel del Monte, die tegen de bergen aangeplakt lijken. De steden waaronder de hoofdstad L’Aquilla, Sulmona, Teramo en Chieti zijn absolute aanraders. Smalle kronkelende straatjes brengen je van de ene naar de andere verrassing: verscholen hofjes met fonteinen en imposante gebouwen met prachtige tuinen.

Ambachten en oeroude gerechten
Op veel plekken worden nog oude ambachten uitgeoefend, zoals rieten manden maken van wilgentakken, het keramiek maken in Castelli, het ijzer smeden in Giardiagrele. Het dorp Navelli staat bekend om het saffraan dat in oktober geoogst wordt. Dit is een zeer intensief karwei, waar het hele dorp inclusief de omgeving zich in deze maand mee bezig houdt.
Het dagelijkse leven van de inwoners worden dan ook bepaald door activiteiten zoals veeteelt, akkerbouw, en het maken van olijfolie en “la chitarra” pasta. Deze pasta heeft haar naam te danken aan een soort rechthoekige gitaar waar het deeg met een deegroller doorheen geschoven wordt. Met weinig ingrediënten worden in Abruzzo de smakelijkste gerechten tevoorschijn getoverd en uiteraard gaat dit dan gepaard met een heerlijk glas Montepulciano wijn.

Campo Imperatore
De Gran Sasso is één van de drie hooggebergten van Abruzzo. Hier ligt de grootste hoogvlakte van Europa, die de “Campo Imperatore” wordt genoemd. Deze hoogvlakte wordt ‘omarmd’ door witte rotsen en is in het voorjaar bezaaid met allerlei zeldzame wilde bloemen. Grote witte koeien, wilde paarden en schaapherders met hun kudde kom je hier onderweg regelmatig tegen. Door de speciale vegetatie is de “pecorino”-schapenkaas uit dit gebied in heel Italië, maar ook ver daarbuiten, beroemd.

Kastelen
Er zijn nog veel Romeinse overblijfselen, oude kastelen en abdijen te vinden. Een voorbeeld hiervan is de “Rocca Calascio”, die zich diep in het Hooggebergte van de Gran Sasso bevindt. Het is ook nog het hoogst gelegen kasteel van Italië.

Costa dei Trabocchi
Degene die wil genieten van zon, zee en strand komt in Abruzzo zeker ook aan zijn trekken. Afgewisseld met zand- en kiezelstranden ligt ten zuiden van Pescara de “Costa dei Trabocchi”. Deze “Costa dei Trabocchi’ wordt zo genoemd vanwege de vele Trabocchi. Dit zijn houten vissershutjes die in de zee op palen staan. Veel van deze hutjes zijn omgetoverd tot restaurantjes, waar de echte visliefhebber aan z’n trekken komt. Een uniek stukje Mediterrane beleving.